Burgers (veggie of vlees) met zelfgemaakte mayonaise, koolsla en krieltjes uit de oven | vibez 322122258431683

Burgers (veggie of vlees) met zelfgemaakte mayonaise, koolsla en krieltjes uit de oven

Burgers (veggie of vlees) met zelfgemaakte mayonaise, koolsla en krieltjes uit de oven

Nood aan comfortfood? Je favoriete burgerzaak gesloten? Ook geen levering aan huis? Geen nood! Met dit recept kan je je smaakpapillen verwennen en de verveling verdrijven want er kruipt wat werk in ????

Vergeet zeker niet jouw versie van dit receptje te delen op Instagram: beleefjevibez

Materiaal

  • Pan
  • Enkele grote kommen
  • Een hoge (maat)beker
  • Een staafmixer
  • Oven + ovenschotel
  • Rasp
  • Dunschiller
  • Grote spatel

Ingrediënten voor de groentenburgers

  • 100 gr quinoa
  • 75 gr spinazie
  • 300 gr erwtjes uit de diepvries, ontdooid
  • 2 takjes basilicum
  • 2 eieren
  • 75 gr havervlokken
  • 50 gr parmezaanse kaas
  • 2 el citroensap
  • 1 tl zeezout
  • Olijfolie om te bakken

Ingrediënten voor de vleesburgers

  • 500 gr runds-/varkens-/kippengehakt
  • 1 ei
  • 50 gr paneermeel
  • 1 kleine ui
  • 20 gr kappertjes
  • 1 el worcestersaus
  • Peper en zout

Voor de mayonaise

  • 1 ei
  • 2 el citroensap
  • 1 tl zout
  • 175 ml zonnebloemolie
  • 1 snuf peper (wit)

Bereiding voor de koolsla

  • ¼ witte kool (of een kleine spitskool)
  • 3 wortelen
  • 100 gr rozijnen
  • (zelfgemaakte) mayonaise

Tip: de rest van de kool kan je gebruiken voor:
– Gestoofde kool in witte saus
– Gevulde koolbladen (check maar eens online)
– Koolsla met olie, citroensap, een beetje suiker en dille (ook heel lekker)
– Deel hem met de buren 😉

Bereiding overige

  • Een zak krielaardappelen
  • Olijfolie, tijm, peper en zout
  • Sla
  • Tomaat
  • Komkommer
  • Cheddar kaas (een blok, of plakjes)
  • Ketchup of andere saus naar keuze
  • 8 burgerbroodjes

Bereiding groenteburgers

  • Kook de quinoa af (kijk voor de kookwijze op de verpakking)
  • Snijd de spinazie grof
  • Mix de spinazie, de erwtjes en de basilicum tot een puree
  • Breek de eieren in een kom, voeg het erwtenmengsel toe
  • Voeg de havervlokken, kaas, citroensap en zout toe
  • Meng de quinoa onder het geheel (ja, je mag je handen gebruiken als je die netjes gewassen hebt ;))
  • Vorm een grote bal van het mengsel en laat deze in de kom minstens 15 minuten opstijven in de koelkast.
  • Vorm 8 burgers van de grote bal.
  • Bak de burgers in olijfolie een paar minuten aan één kant totdat die goudkleurig is.
  • Draai ze voorzichtig om (best met een grote spatel) en bak ook de andere kant goudbruin.

Bereiding vleesburgers

  • Snijd de ajuin en de kappertjes zo fijn als je kan.
  • Doe het gehakt in een grote kom.
  • Kluts het eitje in de kom, voeg het paneermeel en de fijngehakte ajuin en kappertjes toe.
  • Meng alles door elkaar (ja, je mag je handen gebruiken als je die goed gewassen hebt ;)).
  • Voeg de worcestersaus en een snufje peper en zout toe en meng opnieuw.
  • Vorm 8 burgers van het gehakt (de hoeveelheid is afhankelijk van hoe groot je je burger wil maken, kijk naar je broodje om een idee te hebben van de grootte. Denk er aan dat je burger nog een beetje krimpt als je hem bakt)
  • Bak de burgers enkele minuten aan de ene kant en enkele minuten aan de andere kant, zodat beide kanten goudbruin zijn. Maak een snapje in het midden van je burger om te kijken of de binnenkant goed doorbakken is.

Bereiding mayonaise

  • Doe alle ingrediënten in een hoge smalle beker
  • Zet de staafmixer op de bodem en zet hem aan
  • Trek hem heel langzaam naar boven toe terwijl je mixt
  • Als de saus een mooie dikte heeft is hij klaar, je kan hem zo dik maken als je zelf wil

Tip: eet je graag looksaus? Mix dan een teentje look onder je mayonaise.

Tip: roer enkele lepels mayonaise om met enkele lepels yoghurt voor een lichtere versie.

Bereiding koolsla

  • Snijd de kool in zo fijn mogelijke reepjes (laat je mama of papa helpen als je een groot mes gebruikt)
  • Schil de wortels met een dunschiller (daar hebben jullie al heel vaak op geoefend ;)), rasp ze met een rasp, of – als je die niet in huis hebt – schil ze verder met een dunschiller en snijd die plakjes in fijne stukjes.
  • Meng de kool en de wortel in een grote kom, voeg de rozijnen toe, en voeg enkele lepels van de (zelfgemaakte) mayonaise toe (totdat jij vindt dat er genoeg saus onder zit).
  • Dek de kom af en zet minstens een uur in de koelkast.

Bereiding overige

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Was de krielaardappelen, droog ze met een propere handdoek en snijd ze in 4 stukken.
  • Doe ze in een grote ovenschaal en besprenkel ze royaal met olijfolie.
  • Kruid met peper en zout (een snufje van elk) en tijm (ongeveer een eetlepel)
  • Zet ze ongeveer 40 min in de oven (kijk af en toe, als ze goudbruin en zacht zijn vanbinnen met een knapperige buitenkant, zijn ze klaar)
  • Was de groenten. Leg de slablaadjes in een kom (droog ze eventueel met een slazwierder of een handdoek).
  • Snijd de tomaten en komkommers in plakjes.
  • Rasp de cheddar (of gebruik een dunschiller als je geen rasp hebt). Als je plakjes cheddar hebt, hoef je niets meer te doen.

Bouw je burger!

  • Neem een burgerbroodje, snijd het in twee.
  • Doe wat (zelfgemaakte) mayonaise (of andere saus naar keuze) op de onderkant.
  • Beleg met de groentjes die je graag hebt.
  • Leg er een groenten- of vleesburger bovenop.
  • Leg wat cheddarkaas op de burger (als die nog goed warm is smelt de kaas erop)
  • Werk af met de koolsla (of eet die ernaast, als je de burger ander niet meer in je mond krijgt ☺)
  • Doe de bovenkant van je broodje erop, en klaar!
    Werk je bord af met knapperige krielaardappeltjes en eventueel nog wat koolsla!

Delicious!

Delen: